Arhiva

A+ A A-

8.9. Međunarodni dan pismenosti

Po procjenama UNESCO-a, oko 774 milijuna ljudi na kugli zemaljskoj je nepismeno, a od tog broja dvije trećine čine žene. 

Gledajući globalno, petina odraslih ne zna čitati ni pisati, 75 milijuna djece uopće ne ide u školu, a mnoga ju djeca pohađaju neredovito.

GKČ "Ante Jagar" će Međunarodni dan pismenosti obilježiti radionicom za djecu O.Š. Novska sa temom "Upoznajmo Glagoljicu!" i kratkim predavanjem o pismima svijeta.

Kod nas se Dan pismenosti obilježava tribinom 'Pojam pismenosti u 21. stoljeću' u organizaciji Agencije za obrazovanje odraslih. "Tribina o pismenosti koju smo organizirali srediđnji je događaj obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti u Hrvatskoj i kao takva će okupiti brojne poznate i priznate govornike. U skladu s rezolucijom UN-a o Desetljeću pismenosti, Hrvatska je pokrenula projekt 'Za Hrvatsku pismenosti: Put do poželjne budućnosti - Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj 2003. - 2012.', što također pokazuje da smo aktivan sudionik u međunarodnoj strategiji edukacije, borbe protiv nepismenosti i podizanja društvenih standarda", izjavio je Mile Živčić, v.d. ravnatelja Agencije za obrazovanje odraslih. Na tribini, koja se danas održava u Europskom domu, sudjelovat će brojni stručnjaci, predstavnici vlasti i poslodavaca te ostali dionici sustava obrazovanja odraslih.

Iz Hrvatskog čitateljskog društva javljaju da prema podacima iz 2001., gotovo 700 tisuća stanovnika Lijepe naše starijih od 15 godina nema završenu osnovnu školu pa je promicanje čitanja i usvajanja različitih vrsta pismenosti (informacijska, računalna, medijska, tehnička, itd.) od strane Vlade i nevladinih udruga jako važno, ističu u priopćenju.

Povodom Međunarodnog dana pismenosti Hrvatsko čitateljsko društvo je u knjizi Fortuna čitanja objavilo pet eseja na temu čitanja Danka Plevnika, autora koji se zalaže za legologiju, znanost o čitanju, kao novu znanstvenu i akademsku disciplinu te je raspisalo natječaj za najbolju fotografiju koja prikazuje osobu koja čita, na kojem je pobijedila Vlasta Klarić. /naslovna/

Više informacija o projektima promicanja čitanja i pismenosti te akcijama obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti u svijetu možete pronaći na mrežnim stranicama UNESCO-a i Međunarodne čitateljske udruge.

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr