Arhiva

A+ A A-

Promocija knjige "One misle da smo male"

Promocija knjige "One misle da smo male" u ponedjeljak 4. travnja u 18:00 sati, Gradska knjižnica i čitaonica "Ante Jagar" Novska

 

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. Međutim, informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i u nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima.

Da bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, književnica Julijana Matanović i liječnica Anka Dorić stvorile su književno-dokumentarnu priču naslova "One misle da smo male" o jednoj ženskoj sudbini s kojom se prepleće u jednostavnoj formi izloženo stručno medicinsko đtivo.

Knjiga "One misle da smo male", objavljena je krajem prošle godine u izdanju Mozaik knjige. Prvi dio knjige je roman Julijane Matanović u kojem se na pitak način opisuje život petnaestogodišnje djevojčice koja sazna da joj majka ima karcinom vrata maternice.Drugi dio knjige potpisuje dr. Dorić i u njemu se na jednostavan način objašnjava što je to HPV, što je karcinom vrata maternice, kako se može spriječiti i kako liječiti, koliko je važan Papa test...

Riječ je o izuzetno vrijednom (i zanimljivom) književno-medicinskom djelu, prvom ovakve vrste u suvremenoj domaćoj literaturi, čije su ciljane skupine mlada populacija, te njihovi roditelji i učitelji.

Posebna je svrha knjige osvijestiti potrebu prestanka stigmatizacije spolno prenosivih bolesti te dati istinite i valjane informacije o njima.

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr