Arhiva

A+ A A-

DAN HRVATSKE KNJIGE

22.4.2010. - Od 1996. godine, prema odluci Sabora Republike Hrvatske, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige.

 

Tog je datuma 1501. godine Marko Marulić završio svoje slavno djelo "Libar Marka Marulića Splićanina u kom se uzdrži istorija svete udovice Judit u vrsih harvacki složena". Cjelokupan opus Marka Marulića predstavlja neprijeporne temelje nacionalne književne baštine, a njegovi radovi na materinskome jeziku potvrđuju zrelost hrvatske književne tradicije i njezinu mogućnost da se na narodnome jeziku stvore djela velike umjetničke vrijednosti. Zato ga danas s pravom smatramo ocem ili utemeljiteljem našeg pjesništva, a njegovo djelo najzrelijim književnim izrazom hrvatske kulturne baštine.

Cijeneći i proučavajući vlastitu kulturnu tradiciju izgrađenu na temeljima Marulićeva stvaralaštva pridonosimo stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog identiteta, koji je oduvijek sadržavao i dio vjernog odraza pripadnosti europskom kulturnom krugu.

U dogovoru i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, godišnje Nagrade Dana hrvatske knjige Društva hrvatskih književnika utemeljene su 1997. Nagrade Dana hrvatske knjige dodjeljuju se u Splitu na Dan hrvatske knjige.

Svakako treba napomenuti da je na taj dan 1900. godine utemeljeno i Društvo hrvatskih književnika koje i danas djeluje kao jedan od glavnih čuvara i promotora hrvatske pisane riječi.

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr