Događanja

A+ A A-

Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj

“Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj”, knjiga koja se može nazvati jednim od najvažnijih i najdalekosežnijih pothvata HAZU u proteklih 150 godina, predstavljena je danas u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska.


Hrvatska prvi puta na jednom mjestu ima popis svih prirodnih bogatstava zemlje, dosad nedovoljno iskorištenih u razvoju države. Riječ je o sveobuhvatnoj “inventuri” nacionalnog blaga s prijedlozima za zaštitu hrvatskih prirodnih bogatstava, ali i njihovo racionalno iskorištavanje. Kako je u predgovoru napisao predsjednik HAZU Zvonko Kusić, riječ je o opsežnom i kapitalnom projektu koji se može opravdano nazvati jednim od najvažnijih i najdalekosežnijih pothvata HAZU u proteklih stoljeće i pol.
U izradi studije “Hrvatska prirodna bogatstva”, za čije je vođenje bio zadužen akademik Zelić, sudjelovalo je 46 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka, a drugi dio studije Hrvatska kulturna dobra, koju vodi akademik Ježić, čeka svoj završetak.

– Prvi puta na jednom mjestu imamo popisana sva prirodna bogatstva Hrvatske, neiskorištena u razvoju države. Kad vidite što sve Hrvatska ima od prirodnih bogatstava, čovjek se mora zapitati kako to da četiri milijuna ljudi ne može pristojno živjeti u ovoj zemlji od vlastitog rada i pameti. Hrvatska spada u europski i svjetski vrh po kvaliteti i količini vode, ali ništa od toga država, nije kapitalizirala– kaže akademik Zelić.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 14 Lipanj 2018 16:48

Čitateljski blog

Kontakt informacije

Gradska knjižnica i čitaonica ANTE JAGAR Novska

Trg dr. Franje Tuđmana 4
44330 Novska
044 600 252
knjiznica@knjiznica-novska.hr