Search
Close this search box.

Stvaralački obzori Duška Lončara, profesora, znanstvenika i književnika

U povodu 90. obljetnice rođenja i 5. obljetnice smrti našeg zavičajnika Duška Lončara, Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska i Ogranak Matice hrvatske u Novskoj održali su predstavljanje knjige o njegovom stvaralačkom radu. Koliko su profesor Duško Lončar i njegov rad uvaženi i cijenjeni potvrdio je velik odaziv naših sugrađana, kao i suradnika, prijatelja i članova obitelji Lončar.

Predstavljanje knjige bilo je uistinu posebno zahvaljujući svima koji su sudjelovali u njegovom ostvarenju.

Lijepe riječi o Dušku Lončaru, njegovom liku i djelu uputili su autori knjige: njegova supruga profesorica Mirjana Lončar i prof. dr. sc. Vladimir Strugar, te brojni uvaženi gosti: recenzent knjige prof. emer. dr. sc. Stjepan Hranjec, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novskoj Alojz Buljan, učiteljica Hrvatskog jezika Anka Majnarić i profesorica Hrvatskog jezika Danijela Pauković, koja je vodila program predstavljanja knjige. Uživali smo i u čitanju Duškove poezije koje su nam pripremili učenici Srednje škole Novska s profesoricom Hrvatskog jezika Sanjom Iličić, pjesničkoj recitaciji Kristine Semenjuk te glazbenoj izvedbi Dominika Domitrovića i Ines Lončar, unuke Duška i Mirjane Lončar.

Knjiga Stvaralački obzori Duška Lončara, profesora, znanstvenika i književnika, drugo je, prošireno i dopunjeno izdanje knjige Prilozi za bibliografiju mr. sc. Duška Lončara izdane 2012. godine. Knjiga obuhvaća 252 bibliografske jedinice, od kojih je 198 objavio Duško Lončar. Autori u ovoj knjizi pokušavaju uočiti i istaknuti ona obilježja stvaralaštva Duška Lončara koja njegov rad uvrštavaju među značajna ostvarenja zavičajne i nacionalne književnosti. U knjizi je predstavljen ne samo kao profesor, znanstvenik i književnik, već i kao veliki humanist, pedagog, učitelj, vrsni poznavatelj i ljubitelj umjetnosti i kulture, te inspirativan suradnik. Knjiga se dotiče žanrova, tema i motiva koji su zastupljeni u njegovom stvaralaštvu, opisuje specifičnosti njegovog jezičnog stila i pjesničkog izraza, a sve to autori povezuju s Lončarovim društvenim djelovanjem, životnim putom i osobnim uvjerenjima koja je gajio.
Svrha ove knjige jest prikazati životni put, stvaralački i pedagoški rad Duška Lončara te istaknuti obilježja njegova književnog stvaralaštva i tako pružiti temelj za daljnje proučavanje njegova lika i djela.

Nakladnici ovog izdanja su Ogranak Matice hrvatske u Novskoj te Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru pri HAZU. Glavni i odgovorni urednik je akademik Dragutin Feletar, a recenzenti su akademik Stjepan Damjanović i prof. emer. dr. sc. Stjepan Hranjec.

Ova stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o tome možete pročitati ovdje